Hjem > Akutt behandling > Seier! Dag 6: medisinsk avd. overtar, gir «Ragnar J» Subutex!

Seier! Dag 6: medisinsk avd. overtar, gir «Ragnar J» Subutex!

22 juli 2009
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer

En overlykkelig «Ragnar J» fortalte onsdag kveld at han nå får erstatningsmedisin for heroinavhengighet! «Jeg er kommet til himmelrik! Tusen takk for all støtte og oppmuntring på Facebook, Berge Liv bloggen, e-post og markeringer utenfor Lovisenberg og Oslo Universitetssykehus!»

I 5 døgn har Akuttpsykiatrisk avdeling, Lovisenberg sykehus nektet å gi heroinavhengige «Ragnar J» erstatningsmedisin for opioidavhengighet og annen nødvendig medisin. Begrunnelsen har vært at «Pasienten er feilplassert» og  «Vi gjør ikke slikt her». Fem døgn med unødig lidelse før  psykiaterne erkjenner at «Ragnar J» har alvorlig leversykdom, og flytter ham til medisinsk avdeling ved Lovisenberg. I løpet av timer har erfarne indremedisinere  gitt ham erstatningsmedisin og annen nødvendig behandling.

«Ragnar J» ligger på gangen, utslitt etter 5 hvileløse netter på grunn av abstinens, men er lettet etter å ha komment i gode hender på medisinsk avdeling. Lykkelig ringer han moren med de gode nyheter og gleder seg til en god natts søvn.

«Ragnar J» får nå kjent behandling takket være hans beslutning om ikke å forlate sykehuset uten erstatningsmedisin. Utholdenhet og standhaftighet førte frem. Imidlertid tok det 3 ø-hjelp henvisninger og tilfeldig oppdaget leversykdom for at pasienten skulle få erstatningmedisin. Psykiaterne ved akuttpsykiatrisk avdeling har mye å lære av indremedisinere ved Lovisenberg.

På vegne av Berge Liv aksjonen tar jeg kontakt med Lovisenberg Diakonale Sykehus og Oslo Universitetssykehus for å oppsummere erfaringene fra denne aksjonen slik at pasienter ved kommende Berge Liv aksjoner kan raskere nå målet: «Erstatningsmedisin innen 6 timer etter kontakt med lege».

 1. memo
  23 juli 2009 @ 08:50 | #1

  Norge.
  Hva slags land lever vi i når man må ligge på plenen foran sykehuset for å få hjelp?

 2. Heidi
  23 juli 2009 @ 08:57 | #2

  Jeg grøsser når jeg leser dette. Er så ufattelig unødvendig å pine folk på den måten. Å at det skal en psykiater til for å finne ut at han har en leversykdom – det tar også kaka.

  Ønsker lykke til videre til Ragnar og til Joe og fremtidige aksjoner.

 3. 23 juli 2009 @ 14:16 | #3

  Kjære Joe og Ragnar J. Gratulerer med innsatsen. Bare så trist og uverdig at dette skal være nødvendig.
  Håper nå at Ragnar J. vil få den behandlingen han fortjener videre fremover, og at dette skal være unødvendig etter hvert.
  På tide at noen tar sin hatt og går innen rusfeltet slik jeg ser det. Det er grotesk at syke mennesker som ber om en sjanse til å overleve og få et verdig liv skal behandles på denne måten.
  Enda en gang tusen takk.
  Bente K. Eck
  Moderator på Narkomanes Pårørende

 4. admin
  24 juli 2009 @ 07:18 | #4

  «Ragnar J» takker på ny for all støtte og oppmuntring!

  Hans utholdenhet baner vei for de mange tusen som trenger øyeblikkelig hjelp. Han har vist at det lar seg gjøre. Hadde han nektet å forlate Oslo Universitetssykehus, AAN 12. juli er jeg overbevist om at han kunne fått medisin langt tidligere. Neste steg for ham er at lege på sykehuset sender en henvisning direkte til LAR og ber om et hastevedtak for reinntak, og at han ved utskrivelse får daglig utlevert erstatningsmedisin med overvåket inntak til langsiktig behandlng er i gangsatt. Psykiater sier at bare fastlege kan «søke» (leger «henviser», sosialkonsulenter «søker», forskjellen er viktig medisinsk og juridisk) og at «søknaden» må utarbeide  i samarbeid med sosialkontoret.

  Psykiateren er på villspor. Alle leger kan henvise til spesialist.

  LAR sleper med føttene med disse henvisningene og venter i 30 virkedager med å svare, og har tidligere returnert henvisninger fordi de er «ufullstendige» eller «sosialkontoret er ikke inne i bildet». Det er brudd på Pasientrettighetsloven. Sosial- og helsedirektoratet har eksplisitt sagt:

  At en henvisning er mangelfull fritar ikke [LAR] for plikten til å vurdere innen 30 virkedager. Henvisningen skal i et slikt tilfelle […] ikke sendes i retur fra spesialisthelsetjenesten, men det skal etterspørres eller innhentes de opplysningene som er nødvendig for å foreta vurderingen.

  Pasientrettighetsloven sier at vurderingen skal skje «medisinsk forsvarlig» og derfor raskere enn 30 dager ved alvorlig sykdom. Opioidavhengighet er en alvorlig sykdom.

  Denne aksjonen er en god begynnelse. Vi trapper opp med flere aksjoner.

  Pasienter og pårørende kan selv sørge for å få erstatningsmedisin innen 6 timer ved å følge fremgangsmåten her:

  http://bergeliv.no/alle-heroinavhengige-kan-fa-behandling-i-dag-180

  Kontakt meg gjerne for råd på e-post:

  jse@bergeliv.no

  Fortsatt god sommer!

  Med vennlig hilsen
  Joe Siri Ekgren

 1. Ingen tilbakespor enda.