Hjem > Akutt behandling > Ledsager hjelper 6. pasient til å få ø-hjelp

Ledsager hjelper 6. pasient til å få ø-hjelp

29 januar 2009
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer

En pasient-ledsager, «Annes» skriver om hvordan hun fulgte en pasient med opioidavhengighet til fastlegen som tidligere har avslått behandling. Pasienten fikk erstatningsmedisin som øyeblikkelig hjelp ved å bruke en handlingsplan og en ledsager samt ved å opptre ryddig, rolig, informert og fokusert. Nedenfor, som en kommentar, er Annes’ beretning. Jeg tror at en viktig suksessfaktor er at pasienten følges inn til konsultasjon av en informert og saklig støtteperson. Tilbakemeldinger som fra Annes er verdifulle; de går opp stien for andre pasienter og ledsagere. Takk!

Categories: Akutt behandling Tags:
 1. annes
  25 januar 2009 @ 21:55 | #1

  hei,takk for at bergeliv.no finnes,
  å takk for at dere skjønner at vi her i bygde-Norge sliter med våre ruskuratorer også…..ikke bare legene.

  min kjære venninne har enda ikke fått igjen kvoten sin med temgesic,mye har skjedd rundt henne før jul og nå,hun mistet først broren sin […] og samtidig ble hennes mor lagt inn på sykehuset og oppdaget langtgodt kreft i leveren,så hun går det veldig fort med nå,så venninna mi har hatt det tøft om dagen med å holde seg frisk nok til å sitte hos mora,(faren døde for mange år siden)—hun fikk kvoten igjen 1uke rundt begravelsen,men ikke lenger…..hun har også fått plass på behandlingssenter nå 18feb. så vi har prøvd å snakka med ruskurator og legen,men uten resultat…..
  imorgen er det mandag25.01. og vi skal dra til legesentret for å snakke med legen 1gang til….
  det hadde vært veldig greit om hun kunne fått tilbake kvoten på 4tem. nå fram til hun skal inn til beh. så kunne hun ha fått sittet ifred hos mora som ligger på det siste nå…
  ellers vet jeg ikke hva hun finner på….hun har det tøft på mange måter nå…

  dette med ruskuratorer,og om de skal vite alt,og hva de har myndighet til,er ett hett tema her hos alle oss som er i LAR i bygda,for legene her lar de bestemme alt,om opptrapping og nedtrapping,og hva som skal gjøres når noen er positive,så de har all makt her ja,og som den ene sa her til ei,»dere må ikke legge for mye makt på meg,men jeg har bare stor innflytelse på legene»………dette er den samme som ble kontaktet av en som sleit med russug og var redd for å sprekke…..fikk mld på tlf..»det går bedre dag for dag…smilefjes)….fyflate det er lov å gremmes.
  så vår erfaring med disse konene…ærlighet varer ikke lengst,ikke for nav eller lar…..

  så krysser fingrene for imorgen,
  hilsen
  annes

 2. annes
  28 januar 2009 @ 23:13 | #2

  hei,
  i dag er det lykkens dag for venninna m…..
  etter at jeg dro henne med meg foran datan og viste henne hva joe siri(admin)og dere andre hadde skrevet her på sida,så kvikna hun til og forsto at hun har rett i å få hjelp,så vi ringte først til legen,forklarte atter en gang,men nå mer saklig og rolig,at det knapt er 3uker til hun skal inn på behandlingsenter og at hun hadde kopier av handlingsplanen for heroinavhengige som han kunne få å lese…osv osv–da fikk hun beskjed om at legen måtte snakke med ruskuratoren først(å spørre om lov sikkert?)
  så da ringte hun etterpå til r.kog hun sa at legen måtte ta den avgjørelsen….så da dro vi opp til legesentret,og da legen så vi satt temmelig bestemt i gangen utom døra hans,så gikk han inn å ringte r.k. så vi hørte at de ble enige om å starte opp att med kvota hun hadde,og den får hun til den dagen hun skal inn på ladebehandlings………
  herregud så glad hun ble…ja jeg å….vi ble helt tullete etterpå.
  dette har jo tatt på mye for ho,gått ned mange kilo,men imorgen skal hun på apoteket å hente dagens dose….

  så hun ville jeg skulle takke joe siri og dere andre som bryr dere om andre,og når hun kommer igjen etter oppstart på metadon,så skal hun kjøpe data å begynne å støtte andre som trenger det her inne blant anna,og narkoman.net….f.eks.

  moralen må bli at det hjelper å stå på,men en narkoman alene greier ikke alt dette så derfor er det sååå bra at det finnes folk der ute som her f.eks. som kan «bække»opp og gi tips og råd…..

  men en annen ting er da disse ruskuratorene i kommunene rundt omkring…jeg greier ikke å legge ifra meg det jeg vet om hvordan disse jobber,og at legene bare legger seg flate å lar dem ta viktige,medisinske avgjørelser….
  men det bunner vel i at de ikke ser på oss narkomane som en pasientgruppe på lik linje med andre syke,men at vi er egentlig ikke så mye verd som andre ettersom vi har rota oss bort i dop,rus…
  de ruskuratorene her har begge utdanna vernepleiere,og har jobba i 25år hver med psykisk utviklingshemmede,så da blir vi narkomanebehandlet som det også….da blir det litt feil skjønne dokk….

  skal følge med her inne også på narkoman.net,framover,også kjempe etter rettighetene vi har,som ikke engang er laga enda….
  og som jeg har lært her inne,få alt på papir…samle alt skriftelig.

  så mange takk
  hilsen
  annes og glad venninne

 3. Lise-Lotte
  29 januar 2009 @ 11:22 | #3

  Flott historie Anne. Om vi alle står på for saken tror jeg det kommer  endringe.
  Takk til deg som ligger ut historien, og nok en gang takk til en lege med «hjartet på rette staden»

 4. Jan Helge
  30 januar 2009 @ 19:21 | #4

  Stå på, folkens! Mye positivt som skjer om dagene. Følger selv opp flere heroinavhengige «brødre og søstre» for tiden, hvor sykehuslege eller fastlege iverksetter såkalt erstatningsmedisin, i påhvente av at de kommer inn i LAR-systemet. Gi aldri opp!
  Jan Helge – bl. a. frivillig i Fransiskushjelpens Fratello Oppsøkende i  Oslo.

 5. tim
  1 februar 2009 @ 18:30 | #5

  Jeg vil følge opp allt det positive som blir skrevet her, for å ha en «ledsager» med til et F.eks legebesøk for å be om hjelp til et midlertidig opplegg med medikamenter kan være avgjørende.
  Er da vedkommende pårørende nogenlunde klar over pasientens rettigheter, er dette gull vært.
  Er selv narkoman, men går på medisiner som fungerer godt for meg, slik at jeg kan leve et normalt godt liv. Min bestemor var den første ledsageren for meg, og det var Joe(admin) som gjorde meg oppmerksom på rettighetene mine. Joe «geleidet» meg mellom de forskjellige organene jeg skulle ta knt. med.

  Nå hjelper samme mann også pårørende, og dere hjelper hverandre..endringene er allerede kommet…det er nå mere en bare et «håp» nå.

 1. Ingen tilbakespor enda.