Hjem > Akutt behandling > Akutt-metadon med hjelp fra ledsagere

Akutt-metadon med hjelp fra ledsagere

23 januar 2009
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer

Fransiskushjelpen har en oppsøkende tjeneste, Fratello, som arbeider gatenært med rusmiddelavhengige. Her er historien om hvordan Fratello samarbeidet med leger slik at en heroinavhengig pasient fikk metadon som akuttbehandling dvs, innen 6 timer etter at hun kontaktet lege. Slik kan heroinavhengige pasienter med en informert ledsager eller to kan få erstatningsmedisin som øyeblikkelig hjelp.

En av Fratellos frivillige medarbeidere ringte meg på kvelden om en kvinne som var ganske forkommen i vinterkulda. Hun var heroinist og brukte sprøyter, og injiserte nå i hals og lyske fordi andre årer ikke kunne brukes etter så mange injeksjoner. Jeg bekreftet at hun antagelig trengte øyeblikkelig hjelp og burde oppsøke legevakten.

To Fratello-frivillige fulgte pasienten til legevakten ca. 21.30. Sykepleier i skranken ville først sende pasienten til sosial vakttjeneste, men slik skulle det ikke gå denne gang. Den ene ledsageren hadde på forhånd skrevet ut :

Ledsageren tittet i utskriften  fra BergeLiv og viste vennlig men bestemt til at dette var et medisinsk problem, og at kvinnen burde tilsees av lege fremfor sosionom. Sykepleieren ga seg etterhvert på det.

Tre timer senere kom de alle tre inn til en ung turnuslege som møtte dem med respekt og forståelse.  Ledsagerne viste til at den neste sprøyten faktisk kunne være en dødelig overdose for kvinnen, og spurte om ikke pasienten burde legges inn som øyeblikkelig hjelp for å få erstatningsmedisin. Turnuslegen var ukjent med problemstillingen men syntes resonnementet var fornuftig og konfererte med sin bakvakt.

En time senere var pasienten på vei til Lovisenberg sykehus og ble lagt inn på en medisinsk avdeling på grunn av redusert allmenntilstand der hun ble tatt vel imot. Overlege ga henne straks metadon som erstatningsmedisin. Etter utskrivelse fikk hun metadon daglig på sykehuset i to uker i påvente av at LAR skulle fatte et hastevedtak. Så grasiøst kan leger gi god og forsvarlig behandling.

Fransiskushjelpen har fulgt henne opp etterpå. Kvinnen er full av lovord om Fratello-hjelperne og sier beveget: ”Tusen takk for at dere reddet livet mitt!”. Takken går også til turnuslegen på legevakten og overlegen på Lovisenberg sykehus.

Med informerte og sindig ledsagere er det mulig å få behandling med erstatningsmedisin innen 6 timer etter kontakt med lege.  Hva LAR gjør for å gi kvinnen livreddende erstatningsmedisin gjenstår å se. For øyeblikket gleder kvinnen seg over at hun lever.

Dersom du ønsker å bli frivillig medarbeider i Fratello kan du kontakte gatetjenesten i Fransiskushjelpen (se link her). [Edit: Info-møte 25. mars]

informasjonsmøte for nye frivillige
Onsdag 25. mars

Fransiskushjelpens sine
lokaler, Enerhaug gt. 4.
kl. 18:30-20:00

Categories: Akutt behandling Tags:
 1. 23 januar 2009 @ 13:29 | #1

  Dette var sterk og rørende lesing. Takk for å få ut denne informasjonen så tydelig.
  Jeg drømmer om at det skal være mulig å bli mottatt på denne måten, men har en sterk mistanke om at det er svært langt frem i Trondheim å oppleve at dette blir virkelighet.
  Om nødvendig får vi prøve ved behov, men frykter nok en tøff nedtur. Nedturene som er så psykisk tøffe både for vår sønn og oss er jo grunnen til at mye blir satt på vent dessverre.
  Men – noe begynner å skje Joe, og du er en av de viktigste pådriverne for at dette blir en realitet til slutt. Det kan heldigvis se ut til at det nå ikke er noen vei tilbake for å gi etter for de som har nektet narkomane denne retten til et liv. Men ting tar tid – noen plasser mye lengre tid enn nødvendig frykter jeg.
  Tusen takk til deg.

 2. bongo
  23 januar 2009 @ 19:08 | #2

  fantastisk! jeg var i et rimelig depresivt humør her jeg satt, men denne historien gjorde meg så mye gladere. jeg er så glad for at det finnes mennesker som deg og de som hjalp denne damen.

 3. admin
  24 januar 2009 @ 03:19 | #3

  @Bente: jeg er overbevist om at med mot, vennlighet, et klart mål og utholdenhet så kommer din sønn og deg til å få det til!

  @Bongo: En ekstra god tanke er at turnuslegen lærte noe nytt i en god atmosfære og den lærdommen spres nå til et nytt kull leger, og er med å forandre behandlingskulturen.

  Det er pasienter med informerte ledsagere som vennlig og bestemt kommer til å vinne frem. I 5 av 5 tilfeller har pasienter fått erstatningsmedisin som akutt behandling. LARs behandlingsmonopol er i ferd med å løses opp, til beste for pasienten.

 4. Lise-Lotte
  24 januar 2009 @ 18:43 | #4

  Ja du har et fantastisk engasjement. Mitt ønske er at du i fremtiden for anerkjennelse for dette arbeidet, og at ikke andre i legekretser tar på seg æren for din innsats.

  Fortsatt lykke til Joe. Jeg følger med.

  Lise-Lotte

 5. 25 januar 2009 @ 16:37 | #5

  Denne bloggen er fantastisk – det sammer er engasjementet ditt! Tusen takk – det er slike som deg som helsevesenet trenger. Pasienten først!

  Lars-Henrik

 1. Ingen tilbakespor enda.