Hjem > fengselsmedisin, Varslersak Tromsø fengsel > Fengselssaken i Tromsø: her kan du lese anmeldelsen.

Fengselssaken i Tromsø: her kan du lese anmeldelsen.

29 august 2010
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer

Nrk/NTB: 28 leger fra hele landet ber politiet omgjøre henleggelsen av saken der en tidligere fengselsleder i Tromsø er anmeldt for dokumentfalsk. Tidligere i sommer henla Hordaland politidistrikt anmeldelsen fordi det «ikke antas å være rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold». Saken ble henlagt uten etterforskning.

Dokumentfalsk
Anmeldelsen kom etter at en innsatt i Tromsø fengsel i juni 2008 forsøkte å ta sitt eget liv på cella. En uke før selvmordsforsøket ble han innlagt på psykiatrisk sykehus på grunn av overhengende selvmordsfare. I et notat som fengselslederen selv skrev går det fram at hun har fått råd fra en psykiater og fungerende overlege ved Åsgård sykehus om at mannen kunne fortsette å sone. Det er dette notatet fengselslege Kjetil Karlsen og de 27 anmelderne hevder må være et falsum.

Lemfeldig politiarbeid
Da advokat John Christian Elden i henleggelsesnotatet fra Hordaland finner at politiet vurderer det som for dyrt å gjennomføre etterforskning, ble han ytterligere overbevist om at det han fra før av oppfattet som en alvorlig og prinsipiell sak måtte ankes. Til  Nrk/NTB 29/8-2010 kommenterer Elden saken slik:

– Dette er uholdbart. Man kan ikke først flytte saken fra Tromsø til Bergen på grunn av inhabilitet, og deretter si at det er for dyrt å etterforske den fra Bergen. Henleggelsen virker lemfeldig og gir inntrykk av at man ønsker å beskytte politi og fengselsvesen hvis de gjør feil. Det var neppe dette som var meningen da Riksadvokaten ba om at det ble oppnevnt et settepolitidistrikt et annet sted i landet.

Her kan du lese sakens dokumenter:

Anmeldelse av Tromsø fengsel, 18.02.2010

Politiets henleggelse, 07.07.2010

Anke på henleggelsen, 23.08.2010
.
.

DETTE ER SAKEN
• Fengselslege Kjetil Karlsen mener at leder ved Tromsø fengsels har forfalsket et notat som skal dokumentere at en psykiater vurderte en pasient i stand å bli overført fra psykiatrisk sykehus til fengsel. Den innsatte hengte seg snart etter at han var tilbake i fengselet, og berget så vidt livet.

• Ledelsen ved Tromsø fengsel er anmeldt for dokumentfalsk og grov uforstand i tjenesten. 28 leger, studenter og professorer m.v. fra landet rundt har sluttet seg til anmeldelsen.
• Politiet i Troms ble funnet inhabile, det samme med politiet i Trøndelag. Riksadvokaten besluttet derfor at anmeldelsen skulle behandles i Hordaland.
• Politiet i Hordaland henla saken uten etterforskning den 7. juli 2010 «da det antas ikke å være rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold».

• Politiets henleggelse er anket den 23. august 2010. Advokat John Chr. Elden representerer de 28 anmelderne. 

.

.

Konlikten ved Tromsø fengsel: bakgrunnen

Andre oppslag på BergeLiv om fengselskonfliken

Facebook støttegruppe for fengselslege Kjetil Karlsen

.

.

  1. Ingen kommentarer enda.
  1. Ingen tilbakespor enda.