Hjem > LAR nekter nedtrapping > Sit-in Dag 5: Linda uten medisiner

Sit-in Dag 5: Linda uten medisiner

16 oktober 2009
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer

ostls

Østlandsendingen åpner forsiktig kl. 8.10 http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/561121 om medikamentavhengighet der  Linda  forteller at hun ønsker seg et liv uten medisiner. Fra hver vår kant er Linda og jeg på vei opp for 5. dag med sit-in aksjon foran LAR-Øst, for at Linda skal få en nedtrapping sykehuset forpliktet seg til i en 9 år gammel skriftlig kontrakt om Legemiddelassistert Rehabilitering – LAR.

Heroinfri for 9 år siden, får ikke slutte med metadon
Linda ble heroinfri med metadon for 9 år siden ved hjelp av metadon. Nå som hun er godt etablert ønsker hun slutte med metadon. Linda har klart metadon-abstinensene i 10 dager. Hun har daglig svelget en liten bit av de to morfin tablettene hun måtte kjøpe illegalt. Nå har hun ikke mer igjen. Hun ønsker ikke å legge seg inn til avgiftning og ta plassen fra mer trengende pasienter. Uten behandling fra sykehuset står overfor et valg: kjøpe illegal eller å legge seg abstinent. Målet hun har satt seg er frihet fra medikamenter. Linda er uten erstatningsmedisin, men velger å bruke nok en dag for bedre behandling av pasienter i hennes situasjon. Jeg vet ikke om hun i dag kjøper illegal medisin for å fortsette nedtrappingen sykehuset nekter henne.

Overføring til en annen avdeling. Nå.
Oslo Universitetssykehus (OUS), LAR-Øst vil nemlig ikke hjelpe. LAR-Øst sier til Østlandssendingen i dag at de ikke har lov til å gi henne andre medisiner enn metadon eller  buprenorfin. Hvorfor blir hun da ikke overført til en annen avdeling eller en poliklinikk som kan hjelpe Linda med videre nedtrapping?

Helsetilsynet gransker klager på LAR-Øst legers behandling
Linda bør uansett over til en annen avdeling idet pasienten har kritisert behandlingen ved  LAR-Øst til Helsetilsynet.Helsetilsynet har tatt kritikken alvorlig og gransker LAR-Øst-legenes behandling. Mens slik granskning pågår ville det være ryddig om man overførte behandlingsansvaret til en annen avdeling. Fungerende fagsjef, psykiater Rune Tore Strøm, synes det er greit at LAR-lege under granskning av Helsetilsynet får fortsette å behandle pasient til tross for at pasienten har sagt klart fra, muntlig og skriftlig at hun ikke ønsker kontakt med legen.

Hvordan kan sykehuset gjøre det lettere å slutte med metadon?
Professor Helge Waal sier at de færreste klarer å komme seg av metadon, og at det ikke anbefales. Det kan da ikke forhindre sykehuset i å legge forholdene til rette for nedtrapping? Ville lett tilgjengelig nedtrapping bety redusert rekruttering Universitetssykehusets forskning på natlrekson implantat?

Ser fremover
Linda selv ser fremover. Målet om et medikamentfritt liv er innen rekkevidde.  Hun skulle gjerne hatt hjelp fra sykehuset, for uten blir det tøft. Hun vet at hun uansett vil nå sine mål. Hun henter styrke fra at hun nå blir hørt og sett og er på vei mot egne løsninger.

I mellomtiden fortsetter vi å aksjonere foran LAR-Øst, ikke minst for å bane vei for bedre behandling av andre pasienter.

 1. 16 oktober 2009 @ 10:56 | #1

  Linda, jeg beundrer motet ditt og viljestyrken. Det er forferdelig tøft det du nå gjennomgår og jeg ønsker ingen en slik nedtrapping som du har fått. Jeg håper – og tror! – du klarer det men vil gjerne høre hva som skjer videre med deg, på både godt og vondt. Cyberklem fra Østerrike! Ine

 2. Kine W
  16 oktober 2009 @ 11:23 | #2

  Stå på Linda. Er lei meg for at du må kjempe så hardt for å få hjelp.

 3. Ole
  16 oktober 2009 @ 11:34 | #3

  Hei Linda
  Synd du må kjempe så mye 🙁
  Du har hodet på plass, sterk jente, stå på 🙂

  Mvh

  Ole

 4. Tim Ringdal
  16 oktober 2009 @ 13:04 | #4

  Ja, kan bare stille meg bak alle støtteerklæringer Linda :-)).

  .Det er ikke godt å bli ignorert på den måten du har blitt flere dager på rad..du må være veldig standhaftig.
  Videre håper jeg ikke «kampen» blir lagt på is el. drøyer ut slik at Lar øst får «pusterom» til å pønske ut flere selvmotsigelser!..denne kampen er SÅ viktig for så mange at vi har ikke råd til å la Lar diktere hvorhvitt man vil bli av med metadon el. ikke..Det er selfølgelig et valg ALLE i Lar har,…men desverre umulig for de fleste hvis vi ikke vinner denne kampen!

  M.V.H tim

 5. admin
  16 oktober 2009 @ 13:33 | #5

  Vi er på plass utenfor LAR-Øst. Vinden blåser tvers gjennom. Fokus nå er å få flyttet behandleransvaret til en annen avdeling ved Oslo Universitetssykehus. Jeg har sendt brev til direktør Agledal og kontaktet Pasientombudet. Ingen svar.

  Politiet gjennomførte  storaksjon i det illegale miljøet i sentrum i formiddag så Linda våget ikke kjøpe de to illegale morfin tablettene hun trenger for å fortsette nedtrapping ut neste uke.

  Kl. 14.30 vi sitter og venter på et møte med LAR-leder Kari Bussesund som helt uventet har sagt at hun vil møte oss. Vi må vente i slusen utenfor den tomme vestibylen. Resepsjonen sier at de har fått beskjed fra Kari Bussesund om ikke å slippe oss inn i varmen i vestibylen.  Godt vi har med 3 stoler.

 6. admin
  16 oktober 2009 @ 13:37 | #6

  Mail fra OUS Aker kl. 13.53. Full tillit fra OUS-direktør. Ansvar plasseres hos Klinikk for Rus og Avhengighet:

   

  VEDRØRENDE OVERFLYTTING AV PASIENT.

  Det vises til mail til administrerende direktør for Oslo universitetssykehus 16.10.2009.
  Saken er oversendt administrende direktør Oslo universitetssykehus, Aker som har det formelle driftsansvaret for sykehuset i inneværende år.
  Allmenlege Joe Siri Ekgren ber administrerende direktør om umiddelbar overflytting av behandlingsansvaret for en konkret pasient ved Klinikk for Rus og Avhengighet.
  Saken er vurdert ved klinikken, og man finner ikke der faglig grunn til å imøtekomme dr Ekgrens forslag, samt at man mener pasienten har blitt tilbudt et forsvarlig tilbud.
  Som administrerende direktør har jeg ikke anledning til å overprøve de medisinsk faglig forankrede vurderinger og vedtak som gjøres, og jeg har full tillit til at saken blir håndtert av Klinikk for rus og avhengighet på en fullt ut forsvarlig måte.

  Med vennlig hilsen

  Stein-Are Agledal
  administrerende direktør
  Oslo universitetssykehus, Aker

 7. Eric Wilting
  16 oktober 2009 @ 14:01 | #7

  Atter en dag går med til seigpiningen, og jeg føler dypt empati med Linda i sin personlige kamp. Sannsynligvis er dere en dag nærmere en mer varig, og bedre løsning. Helsenorge skriver med denne og lignende saker, historie som avdekker alvorlige mangler, og total ansvarsfraskrivelse. Takket være medienes opfølging, så vil det aldri kunne bli glemt, hverken de ansvarlige, som fraskriver seg ansvar, eller dere som er offer mellom byråkratisk strukturelle overgrep! Håper dere finner styrken sammen til å kjempe igjennom denne saken. Beste hilsner.

 8. admin
  16 oktober 2009 @ 14:26 | #8

  Kl. 15.15 3 vektere kommer og har fått beskjed av sykehuset om å fjerne meg. Jeg sier at jeg er her med en pasient og at jeg har rett til å ledsage henne til annen lege tar over. Kari Bussesund har ombestemt seg og vil ikke treffe oss likevel. Vekterne vil «kaste» oss ut hvis vi ikke går. Jeg sier at jeg vil gå frivillig og at jeg vil filme mens de bærer ut Linda. Vi enes om at der unødvendig å beslaglegge politiets tid.  Linda gråter. Hun hulker så skuldrene rister mens vekterne snur ansiktene vekk. Vi forlater LAR-Øst. Uten erstatningsmedisin.

 9. Bjørg
  16 oktober 2009 @ 16:38 | #9

  Kjære Linda..
  Helt forferdelig at  du må oppleve dette i et av verdens rikeste land. Det burde vært en selvfølge at du og alle andre fikk den hjelpen de trngte… Helt sykt….Stå på Linda….Vi er mange som tenker på deg. Kanskje du hjelper mange i fremtiden med motet ditt…Klem…
   

 10. Tina Vestergaard
  16 oktober 2009 @ 18:09 | #10

  Kjenner nu er f.. nok, stakkel Linda som bare ønsker og bli russfri, hvorfor skal hun ikke få lov til det, jeg blir så utrolig sint. Der er jo ikke noe bedre end hvis hun klare det. Det går jo ikke an og leve i et sådan samfund, jeg er skikkelig rasende nu. Tenker mye på dere. Hvad sker nu skal dere fortsette i morgen, det er jo helg? nok engang LYKKE TIL.

 11. Line S
  17 oktober 2009 @ 18:15 | #11

  Det er helt for jævlig, att vi som ønsker og gå av metadon/subotex ikke skal få hjelp til og bli helt rusfrie. Jeg også ønsker det, men jeg tør ikke. Abstinensene blir for tøffe. Men Linda jeg beundrer deg og synes du er kjempe tøff. Stå på vennen..

 1. Ingen tilbakespor enda.