Hjem > Akutt behandling > «Terje N» dag 1: AAN-overlege ved Oslo Universitetsykehus avviser

«Terje N» dag 1: AAN-overlege ved Oslo Universitetsykehus avviser

27 oktober 2009
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer

«Terje N» bruker heroin. Og sprøyter. Den neste sprøyten kan være den siste. Fastlegen har sendt sin henvisning for LAR-behandling til sosialkontoret. I april. Vålerenga sosialkontor sendte henvisningen videre i midten av oktober til LAR-Øst.Fastlegen har ikke skrevet ut erstatningsmedisin i disse månedene selv om det er tillatt i følge Helsetilsynets veileder IK-15/2000.

Jeg henviste «Terje N» til Avdeling Avgiftning Narkotika (AAN) ved Oslo Universitetsykehus for øyeblikkelig hjelp med erstatningsmedisin for å forhindre mer sprøytebruk. Moren fulgte «Terje N». En ung forvakt undersøkte ham og konfererte med AAN-overlege Mona Baadstøe Hansen. Pasienten ble nektet erstatningsmedisin som øyeblikkelig hjelp «fordi han ikke har et LAR-vedtak». Morens bønn om hjelp for sønnen blir ikke hørt. Legene sender rolig dypt fortvilede «Terje N» på gaten i høstnatten.

 1. Ole
  28 oktober 2009 @ 14:55 | #1

  Nok en gang ser vi hvor lang tid Lar bruker, som det sies blir søknaden sendt i April og ikke vidre sendt før i Oktober?
  Hva skjer? Det er ikke mulig å behandle folk sånn. (ser jo at folk blir behandlet dårlig)
  Har vært i samme situasjon, holdt på i 2 år, men fordi jeg har hatt krefter og folk som har støttet meg og fulgt meg opp.
  Selv om man vil gi opp,kan man ikke det, må bruke dem følelser og sinne på en konstruktiv måte ved å fortsette kampen
  Synes at personen det gjelder skal anmelde saken, eventuelt moren.
  Stå på, aldri forsent, men i en slik situasjon kan det være forsent allerede nå, synd om det skal gå tapt liv i denne kampen

  Mvh

  Ole

 2. Mor til «Terje N»
  28 oktober 2009 @ 16:31 | #2

  Hei Ole og Joe
  Takk for all støtte. Så du mener vi skal anmelde saken? Hvordan går man fram med det? Min sønn er så sliten nå at jeg vet ikke hvor mye han orker videre framover.
  Mvh en  mamma

 3. Mor til Terje N
  28 oktober 2009 @ 16:58 | #3

  Hei Joe og Ole
  Takk for all støtte. Vi skal ikke gi opp, men vi har møtt mange stengte dører underveis. At noen bryr seg gjør at man får ekstra krefter til å fortsette denne kampen.
   
  Mvh mamman

 4. Ole
  28 oktober 2009 @ 18:49 | #4

  Hei Mor til Terje

  Det er en hard kamp, og som du sier om dere har ork til dette.
  Jeg hadde hvertfall skrevet en brev/mail til Helsetilsynet, gjorde det selv og følte det hjalp litt, for det ble sendt videre for forklaring på hvorfor det ble avslått etc.

  Du må huskepå deg selv oppi denne kampen, ta eventuelt opp med en advokat, regner med sønnen din Terje har fri rettshjelp, men uannsett hadde jeg gjort det, du har gate juristene å, dem finner du på nett.

  Du får bare skrive her når du føler for det, skal svare så godt jeg kan, bare snakke for meg selv, kommer garantert flere på banen her 🙂

  Stå på 🙂

  Klem på veien, hilse Terje

  Mvh

  Ole

 5. Rita Lund
  28 oktober 2009 @ 19:51 | #5

  Det er tragisk hvordan ruskonsulenter regulerer køene inn til LAR. Jeg var selv ledsager for en person og når jeg spurte hvor lang tid det kom til å ta for å skrive denne søknaden,svarte ruskonsulenten; Vi pleier å bruke ihvertfall 2 mnd fordi det er så stor pågang til LAR. Hjelper også en annen med å komme inn i LAR. Her sier legen at han har søkt pasienten inn i LAR. men når pasienten ringer for å få en bekreftelse på dette, er søknaden ikke mottatt. Legen innrømmer at han ikke hadde søkt.Nå er pasienten desperat og kjemper en forferdelig kamp for å orke å holde ut. De snakket med ruskonsulenten og hun akket seg værre, fordi var så få på jobb og det kom ihvertfall til å ta mange måneder å få skrevet denne søknaden. I morgen skal vi skrive klage både på legen og ruskonsulenten. Sånn kan de ikke oppføre seg.Dette er så trist så trist. Dette er bare to som blir behandlet uten respekt . Jeg vet det er mange mange fler….

 6. Rita Lund
  28 oktober 2009 @ 19:52 | #6

  Hei Terje og mammaen.
  Glemte jo å si at jeg føler virkelig med dere…. Ønsker dere masse lykke til. Dere skal vite at vi er MANGE som tenker på dere……

  Varm klem fra meg

 7. Ole
  28 oktober 2009 @ 20:00 | #7

  som Lar sier og skal følges er at en søknad skal man ha svar på innen 30 dager
  kan også vise til at en rusmissbruker ha like retthigheter som andre pasienter, sykehus, leger etc over hele Norge (blir ikke fulgt)
  Påtide dette systemet får en smekk på fingrene!!!

  Mvh

  Ole

 8. Tove
  28 oktober 2009 @ 21:10 | #8

  Er søker under 23 år skal han /hun ha svar innen 10 dager. Å anmelde dette til politiet kan være en ide, men regn ikke med at det vil komme så mye annet ut av det enn litt papirarbeid. Jeg satt en gang 4 timer på politistasjonen for å anmelde en sentralborddame på Nav for ærekrenkende uttalelser til meg.

  Resultatet var henleggelse, selv om politibetjenten var høflig grei og virket oppriktig interresert er det øverstkommanderende som bestemmer hvilke saker de går videre med.

  Så vurder om dere vil bruke tid på dette, evnt. lever det skriftlig så det ikke tar så mye tid.
  Dere henvender dere til nærmeste politistasjon.

  Et annet godt råd jeg vil gi dere, noter skriftlig alle datoer, be om kvittering ved innleverte søknader,dokumenter, ta kopi av all dokumentasjon dere leverer fra dere.

  Vær forberedt på sure Nav-medarbeidere, (noen av de har god grunn til det, men dette kan ikke dere tenke på når dere skal ha hjelp) psyk dere opp, husk at disse menneskene har betalt for å hjelpe dere, det er jobben deres og det er det de får utbetalt lønn for.

  Om interne arbeidsforhold på Nav gjør at de ikke får tid til å gjøre jobben sin be de melde det opp i systemet til sine ledere, ikke til dere.

  Jeg forstår at mange Nav-arbeidere har stor arbeidsbelastning, det er imidlertid ledere i systemet som skal løse dette, ikke brukere. Det er heller ikke grunnlag for å være sur mot brukere.

  Når jeg var i en lignende situasjon som dere, og saken sto på stedet hvil begynte jeg å sende kopi av alle henvendelser til sosialsjefen, helsebyråd, byombud og fylkesmannen.

  Da ble det fart i sakene. Ved et tilfelle sendte jeg mail til sosialsjefen hver dag, da ble sosialsjefen så lei av dette at ting skjedde fort.

  Desverre er det dere opplever snarere regelen enn unntaket, noe som er veldig ille.

  Legen kan du prøve å sende klage til fylkesmannen på. Om ikke legen føler seg fortrolig med type behandling bør han henvise til en annen lege.

  Jeg er selv av den oppfatning at ikke alle leger passer til behandle opiodbrukere. Leger som behandler i ventetid bør blant annet ha gode kommuniseringsevner. Det er veldig viktig at pasienten forstår hva legen forventer og de konsekvenser som kan komme ved sidemisbruk. Ikke alle leger evner å formidle dette på en hensiktsmessig måte. Legen må derfor være trygg på seg selv og ikke føle frykt for narkomane (noen gjør det)

  De leger som skriver ut medisiner liker som regel et samarbeid med pårørende da de ikke selv har kapasitet til å følge opp pasienten tett nok, dette er selvfølgelig ikke ideelt men på nåværende tidspunkt må vi kanskje godta det.

  Håper noe av dette kan være til hjelp. Jeg har vært gjennom samme kamp som dere, men var så heldig at vi hadde en modig, (men streng) lege.

  Lykke til Terje N og mor.

  Og ikke minst Joe.

  Husk: Forvaltningsloven sier at en skriftlig henvendelse skal besvares innen 6 uker. Ellers kan man klage videre til fylkesmannen.

 9. Mor til Terje N
  28 oktober 2009 @ 21:54 | #9

  Hei igjen og takk for alle som følger saken og takk for alle gode nyttige tips

 10. nn
  29 oktober 2009 @ 09:09 | #10

  Det virker på meg som om mye av problemet her ligger hos sosialkontoret, eller er det nav, som har brukt så lang tid på å behandle søknaden. Såvidt jeg forstår av det Lege Ekren skriver så har de brukt fra april til nå på å behnadle og sende søknaden til LAR.
  Jeg lar meg imponere av den insatsen Tove beskriver i melding over, synd at det skal så mye til for å få behandlet søknad innen rimelig tid.
  Etter det jeg leser her på bloggen og har fått med meg i media av Lege Ekrens innsats ovenfor andre pasienter, så har det lykkes ganske ofte å få pasienter inn til øyeblikkelig behandling. Kan du si mer om dette i «Terje N’s» tilfelle? Ble han virkelig avvist og nektet behandling?
  Er det andre måter å sende søknad til LAR på enn gjennom sos.kontor/NAV?
  Uansett, lykke til «Terje N»! Jeg er sikker på at du får til det vil, ikke gi opp håpet!

  • admin
   29 oktober 2009 @ 23:24 | #11

   @NN: Du stiller et flere gode spørsmål:

   Er det andre måter å sende søknad til LAR på enn gjennom sos.kontor/NAV?

   Javisst. «Terje N»s historie illustrerer tre ting:

   1) Allmennleger kan og må sende henvisning direkte til LAR og ikke til sosialkontoret. Henvisning må skje straks og uavhengig av sosialkontoret (som hos alle andre pasienter) men gjerne gjenpart til sosialkontoret med oppfordring om å etablere tverrfaglig ansvarsgruppe. Når LAR har mottatt en henvisning går taksameteret dvs. LAR må innhente ytterligere opplysninger hvis de mener at henvisningen er ufullstendig evt. kalle pas. inn til konsultasjon innen 30 virkedager, «men raskere ved alvorlig og livstruende sykdom». Opioidavhengighet er alvorlig og kan være livstruende. Dessuten har allmennlegen det fulle medisinske ansvaret inntil LAR har mottatt henvisningen. Det er det få allmennleger som er klar over.

   2) Sosialkontoret forsinker vurdering av pasienten hvis lege sender henvisning til sosialkontoret istedet for direkte til LAR.

   3) Uholdbare arbeidsforhold for allmennlegen dersom ny LAR-forskrift går gjennom.

   Det lyktes ikke meg å få «Terje N» inn i behandling med erstatningsmedisin innen 6 timer etter kontakt med lege (meg). Dette har lykkes tidligere. AAN forsøker nå å bruke makt for å stanse henvisning av pasienter akutt, til tross for at AAN har «akuttfunksjon» for heroinavhengige i følge Oslo Universitetssykehus og Helse Sør-Øst. Hvorfor hjelper ikke AAN seg selv ved å be om at man oppretter et poliklinisk lavterskeltilbud for å avlaste allmennleger og AAN? Vel, Oslo Universitetssykehus har faktisk interesse av å forhindre et poliklinisk lavterskel tilbud. Uten et slikt tilbud vil OUS lettere få gjennomslag til en «Rusakutt». Slik jeg ser det skyver Oslo Universitetssykehus, KRA, behandlingstrengende pasienter foran seg for å presse myndighetene til å bevilge 50-100 millioner mer for en «Rusakutt» med et beskjedent (14-24?) antall sengeplasser.

   Fikk «Terje N» tilbud om behandling ved første gangs innleggelse ved AAN? Den unge «turnusventer»-legen som Dag 1 avviste «Terje N» sa: «Han fikk jo tilbud om avrusning men ville ikke ta imot». «Tilbudet» gjaldt innleggelse om en uke og ikke nå. Burde han ha tatt imot tilbudet om avgiftning om en uke? «Terje N» vurderte situasjonen slik: Han har hatt flere avgiftninger uten heldig resultat. Det er basis for LAR-henvisningen hans. «Terje N» ser ikke hensikten med nok en avgiftning som setter ham i fare for å dø av overdose etterpå. Han betviler at en innleggelse på AAN vil gi ham bedre kontakt med LAR. Derfor takket han nei til avgiftning om en uke, og satset istedet på å få byttet til en fastlege som hadde ryggrad og kompetanse til å gi ham øyeblikkelig hjelp behandling.

   Den unge turnusventer-legen har bare midlertidlig lisens og undervises av overordnede leger, og det er for mye å forvente at en ung kandidat skal nekte å følge overlege Mona Baadstøe Hansens råd. Ordrenekt får ubehagelige konsekvenser.

 11. Tove
  29 oktober 2009 @ 10:22 | #12

  I vårt tilfelle har Nav vært den store bøygen. Andre har dårlige erfaringer med Lar, det har ikke vi til nå ihvertfall.

  Hva og hvem som er flaskehalsen i Nav er usikkert, noen har egne personlige meninger om hva som er god behandling og hvem som er berettiget til å søkes inn i Lar.

  Jeg er av den oppfatning at det er feil at det er ruskonsulenter som skal vurdere hvem som skal få hjelp og ikke. Det er tross alt pasienter med pasientrettigheter dette gjelder.

  Hva om man hadde sendt en diabetiker  eller en kolspasient på Nav for å få vurdert om de hadde rett på medisinsk hjelp, da hadde det blitt ramaskrik. Men det er det som skjer i dag. Ruskonsulenter med sosionombakgrunn (ingen medisinsk utdannelse sitter å avgjør hvem som skal få hjelp etter pasientrettighetsloven) Det er absurd.

  Kampen jeg har beskrevet er bare barnemat i forhold til alle de som ikke har noen til å hjelpe seg i forhold til dette systemet. De kan bruke 5 år på en tilsvarende historie. Tragisk men sant.

 12. Celine79
  6 juni 2010 @ 21:44 | #13

  Jeg har ved flere anledninger klaget inn saker til Helse og Sosialombudet. I et møte med dem forklarte de følgende: «Det er gjerne de som trenger mest hjelp som får minst hjelp. Årsaken til dette er at det kreves en del ressurser for å få gjennomslag for sine krav. De mest hjelpetrengende har ikke disse ressursene, og ergo får denne gruppen minst hjelp. Vi får gjort mer for denne gruppen, dersom vi  mottar fler klager. Vi setter derfor svært pris på flere klager». Ut fra deres uttalelser kan flere klager bidra til en forbedring av helsetilbudet overfor rusmiddelmisbrukere.
  Det kreves verken at en klage har et bestemt innhold eller form. Skriv kun kortfattet hva som har skjedd og hva du føler deg misfornøyd med, og send den til Helse og Sosialombudet. Mer trenger man altså ikke foreta seg. Det vil nok muligens ikke rette opp i den konkrete saken som allerede har skjedd, men mulig det kan bidra til en forbedring i fremtiden.

 1. Ingen tilbakespor enda.