Hjem > Akutt behandling > «Terje N» dag 2 kveld: Sitt-inn aksjon på AAN gir time på LAR i morgen

«Terje N» dag 2 kveld: Sitt-inn aksjon på AAN gir time på LAR i morgen

28 oktober 2009
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer

Ledsagende lege nektes adgang
Ved fremmøte på AAN blir jeg forsøkt stanset av personale ved AAN som har fått beskjed om ikke å slippe meg inn. Jeg sier at det er min plikt å følge pasienten inntil annen lege har overtatt behandlingsansvaret. Det godtas motstrebende. Forvakten, «Ung lege»,  kommer raskt. Han sier at han har fått klar beskjed av avdelingsoverlege Sharam Shaygani om at jeg ikke skal følge med pasienten inn til konsultasjon. Jeg lar den striden ligge. Jeg informerer om at hvis pasienten avvises på sykehuset blir han igjen mitt ansvar. Jeg ønsker derfor å vente til videre behandling er avklart. «Ung lege» nikker mot utgangsdøren for å signalisere at jeg kan vente ut i kulda og høstmørket. Jeg foreslår at jeg sitter inne og venter. «Ung lege» godtar det. Jeg spør om det er greit at pasientens mor får ledsage sin sønn til konsultasjon. «Ung lege» synes det er helt greit, og de tre går, En ansatt er tydeligvis frustrert og sint på meg, og hveser meg rett i ansiktet: «Uprofffft». Bisarrt.

«Terje N»og «Ung lege» har en samtale.

Overlege Peter Krajci nekter å gi «Terje N» potensielt livreddende erstatningsmedisin
«Ung lege» rusler deretter avgårde på et annet kontor for å konferere med bakvakt, overlege Peter Krajci. Dr. Krajci  er til daglig er en slags avdelingsoverlege og fagsjef ved LAR-Øst i nabobygget. «Ung lege» kommer tilbake.  «Ung lege» informerer oss på gangen der andre pasienter og ansatte tasser forbi, istedet for å ta oss inn på konsultasjonsrom. «Ung lege» sier at det er fullt på avdelingen og mener at pasienten ikke er i en prekær situasjon. «Ung lege» følger ordre. Pasienten avvises.  «Terje N» tar umiddelbart til motmæle og gjør det klart at den neste sprøyta kan være dødelig og at han ikke klarer stanse det. «Ung lege» sier at pasienten kan få behandling hos sin fastlege. «Terje N» ber «Ung lege» skrive en anbefaling om behandling som han kan ta med til fastlegen for å få erstatningsmedisin.

«Ung lege» returnerer med noen vage linjer om at pasienten er undersøkt og at legen har «mulighet» til å skrive ut buprenorfin. Vagt. Uforpliktende.»Ung lege» benekter at han lovet å skrive en anbefaling.

Ung lege følger bare ordre
Jeg snakker med «Ung lege» som bekrefter det vi alle er enige om:
1) pasienten lider av kronisk opioidbruk,
2) bruker sprøyter og klarer ikke stoppe
3) ingen vet om den neste injeksjonen blir fatal

«Ung lege» er klar over at han har plikt til å utøve et selvstendig medisinsk skjønn, men velger å stå fast på sin beslutning. Han følger bare ordre.

Sitt-inn aksjon er eneste utvei for videre behandling
Jeg informerer om at siden pasienten ikke får behandling har jeg fått behandlingsansvaret i fanget. Jeg blir derfor hos pasienten og sier at vi blir på avdelingen til pasienten får behandling med erstatningsmedisin. Kan det virkelig være så vanskelig?  En enkel resept for buprenorfin med daglig utlevering og overvåket inntak på apotek ville løst det hele, og «Terje N» og hans mor kunne reist hjem. Vi starter altså noe ingen av oss har lyst til. En sitt-inn aksjon.

Jeg spør «Ung lege» om vi kan sitte i gangen til i morgen tidlig, men han vil tilkalle vektere hvis vi ikke går frivillig. Vekterkorpset ikke er ansatt for å kaste ut behandlingstrengende pasienter. Vi vil filme en utkastelse for å dokumentere et slikt overgrep.»Ung lege» trekker hjelpeløst på skuldrene.

Nytt «tilbud»: Krajci henviser til Krajci
Etter en trekvarters sit-inn aksjon vender han tilbake og sier at bakvakt Krajci har et «tilbud». Pasienten kan få en time på LAR-Øst i morgen for vurdering av han «LAR-søknad». «Ung lege» bekrefter at det ikke er noen som helst garanti for  behandling.

Mens pasienten tenker over «tilbudet», nevner jeg for «ung lege» at det er rart at bakvakt Krajci ikke kan ta en avgjørelse om behandling i kveld, men at han overlater saken til seg selv, LAR-Øst overlege Krajci, om 13 timer. Kan ikke dr. Krajci bli enig med seg selv i kveld istedet for å sende pasienten på gaten i 13 timer? Pasienten står uten adekvat behandling og forvakt kan, i dette urene farvann, utmerket godt kan overlate ansvaret til bakvakten. «Ung lege» vil ikke kontakte bakvakt nok en gang. Pasienten og mor må tenke mer. Vi blir sittende.

«Terje N» kaster inn håndkleet, snakker med Dr. Krajci i morgen
TV2 vil sende et team for å dekke vektere som kaster ut pasienten.. Pasienten og moren er slitne og orker ikke media, noe TV2 respekterer. Mens pasienten og moren drøfter veien videre, kommer en ansatt og informerer oss om at det ikke er lov å filme på sykehusets område uten tillatelse.Hun henvender seg til «Terje N»s mor og sier at hun er opptatt av at moren skal skånes ved den forestående utkastelsen. Kanskje fokus burde være på at sønnen ikke får behandling? «Terje N» er nå så utkjørt at han velger å forlate sykehuset. Vil han rekke avtalen i morgen? Dr. Krajci har et noe anstrengt forhold til meg, så pasienten vil i morgen klare seg bedre med en annen ledsager enn meg.

På helsa løs – for alle involverte
Jeg tar farvel med pasienten og reiser hjem til familien. Mange tanker melder seg på bussen hjem: Jeg er avskåret fra å gi mine pasienter potensielt livreddende behandling, og har ingen steder å henvise for akutt oppstart med erstatningsmedisin. Det betyr at jeg ikke har mulighet til å behandle opioidavhengige pasienter med forutsigbarhet. Denne umulige situasjonen går på helsa løs – for alle involverte. Det er på tide med en forandring.

 1. Dagny
  29 oktober 2009 @ 07:01 | #1

  Håper Terje holder ut til han får time hos LAR-legen. Jeg kjenner igjen hjelpesløsheten og fortvilelsen.Hold ut Terje og mor.
  Joe, du gjør en fantastisk  jobb, og hadde bare mange flere leger vært som deg .
   

 2. Elisabeth Rolfsen
  29 oktober 2009 @ 18:05 | #2

  Stå på!
  Dere gjør en formidabel innsats! 
  Veldig mange pasienter opplever det samme som Terje og moren, og det er fryktelig tungt!!! Vi er mange som følger med og krysser fingrene!!
  Lykke til! 🙂

 3. terje martinsen
  29 oktober 2009 @ 21:45 | #3

  Det er en forferdelig situasjon dere står i all sympati fra meg. Håper TERJE ikke gir opp kampen. Det som er tragisk er at. patologen på lar øst har for mye makt. Han ikke er i stand til å forvalte den riktig. Han skulle holdt seg til å skjære i døde mennesker, det virker som det er det han tror han har med å gjøre? Menneskekunnskap er et fremmedord i LAR- hierarkiet..  ENDRING MÅ til. Det skulle vært forbudt å møte til avtaler alene i LAR. Det skulle vært en kontroll av alt mar tar seg til. Så STÅ PÅ !!!!!!
   

 4. toril
  30 oktober 2009 @ 20:14 | #4

  dere fortjener kongens tapperhetsmedalje alle tre. med dette pågangsmotet har du en tjangs,Terje! Dette er en skam for hele landet!

 5. Irene
  30 oktober 2009 @ 23:20 | #5

  Ikke gi opp !!!

 6. Per Johan
  2 november 2009 @ 00:20 | #6

  Kjenner meg igjen i historiene om å bli avvist av leger, og føler med dere. Som Joe sier, det hadde vært så lett å skrevet ut en resept på Subutex/Suboxone. Det hadde reddet mange liv. Virker på meg som mange leger er redde for LAR, iallefall her oppe i Tr.heim. Får du foreskrevet medisin fra lege her oppe, er det bare et tidsspørsmål før LAR varsler fylkeslegen og fastlegen blir satt under etterforskning. Så selv om man har noen leger som har lyst til å hjelpe synes de det blir for mye stress, og det er jo forståelig, de har jo andre pasienter de skal ta hånd om også.
  Uansett, følger saken videre, og håper selvfølgelig det ordner seg med en medisinsk løsning.
  Lykke til videre….Stå På

 7. 26 april 2010 @ 16:11 | #7

  etter 9 år med metadon er det på tide og trappe seg av .har hatt meget god hjelp og fått et nytt liv .men og gå av metadon er ikke bare bare men får jeg hjelp av Lar, niks kun tilbud om subutex (antagonist) .Lar vil ikke at folk slutter .få hjelp til abstinensene er og be om for mye. trodde ikke jeg skulle bli motarbeidet når det har gått så bra ,burde fått hjelp og en klapp på skulderen istedet for

 1. Ingen tilbakespor enda.