Hjem > Akutt behandling > «Terje N» dag 9: Livet på hold, men Facebook-gruppe inspirerer

«Terje N» dag 9: Livet på hold, men Facebook-gruppe inspirerer

4 november 2009
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer

facebook«Terje N» og hans mor venter.  Venter på den foreløbig ukjente legen som vil gi livreddende erstatningsmedisin. I ventetiden kan man gi støttende kommentarer nendenfor eller delta i  Facebookgruppen: Ja til Subutex-resept for «Terje N»! Med enkle midler kan man inspirere leger til å «Do the right thing»!

Hva skjer, «Terje N»? Fortsetter du å injisere urent stoff og setter livet på spill, mens Oslo Universitetssykehus og fastlegen nekter deg resept på livreddende behandling? Vil ny fastlege gi deg en Subutex-resept i morgen?

9 dager har gått, og anslagsvis har  3 pasienter med samme sykdom omkommet. Piggtrådgjerdet rundt denne pasientgruppen er usynlig, og legers behandlingsnekt bryter med grunnleggende etiske verdier. Men ikke alle gjentar «Vi følger bare ordre». Det finnes en lege som stillferdig vil tre ut av de sluttede rekker og som vil gj behandling. Vi vet bare ikke «hvem» eller «når». Derfor er det viktig å finne et positivt fokus i ventetiden.

 1. Ole
  4 november 2009 @ 13:02 | #1

  Til Terje 🙂

  Hei på deg, bare lurer på åssen det går med  deg og om du kommer noe vei?
  Håper du har det bra og ting løser seg for deg snart

  Mvh

  Ole

 2. Tommy H.
  4 november 2009 @ 14:02 | #2

  Ett stort problem kan være at når foreldre hjelper sine barn med møter og telefoner til sosial-tjenesten  og  Lar er at de bruker dette som argument for å avslå hjelp, da pasienten liksom ikke søker på egne vegne, men for gjøre foresatte fornøyd. 

  At de [helsepersonell og sosialkonsulenter] må krangle med oppegående voksne som ikke godtar å bli nektet rettighetene sine, slik narkomane gjerne er vant til å bli , ser de også som ganske brysomt da man ikke kan ringe politiet får å hive ut en «streit borger»  fra kontoret når pårørende blir lei av tåkeprat.

  Jeg anbefaler at du tar kontakt med en Sosionom fra psykiatrien som kan hjelpe deg med sosialkontoret og andre kontorer ,  det gjorde jeg selv i Bergen og det var nesten ikke grenser for hva jeg hadde rett på av hjelp man trenger ikke noen tung diagnose, kun at man er under behandling for depresjoner hos psykolog/psykeriater som alle narkomane burde kvalifisere for. Jeg begynte på Subutex i løpet av 1 uke takket være en sosionom som var ansatt for å hjelpe folk, ikke å spare kommunen for utgifter.

 3. Mor til Terje N
  4 november 2009 @ 17:54 | #3

  Hei og takk for alle gode råd.

  Ser det er mye å tak tak i videre, og jeg prøver så godt jeg kan å hjelpe til med alt. Har prøvd å ringe, sende eposter til NAV Oslo , de blir ikke besvart, bare en stakkars kontordame som må hjelpe med å purre opp saken gang på gang.

  Ønsker å svare på spørsmål stilt på bloggen i går:
  Dårlige erfaringer med innleggelse på sykehus er nok grunnen til at hovedpersonen ikke har tatt sjansen på å legge seg inn på psykiatrisk avd igjen, da han blir overlatt til seg selv på et isolat, og ikke blir tilbudt samtale eller annet, og lite medisinering.

  Under siste opphold fikk han etter flere dager mast seg til Subutex, og fikk etter mye om og men godkjent en liten dose som skulle være nedtrapping i 14 dager etter utskrivelse, men det måtte hentes på sykehuset. Da han kom dit på en hentedag hadde de ikke skaffet medisinene, og han fikk kun halv dose.

  Det var allerede søkt om Lar i slutten av mars -09, innleggelsen var i august 09. Hvorfor ble ikke søknaden ble godkjent under denne innleggelsen forstår ingen? Ingen tar ansvar for viderebehandling eller samarbeide med lege/NAV/ruskonsulent etter utskrivelse. Det er jo her ruskonsulent/ansvarsgruppe kommer inn.

  Jeg fikk et flott skriv fra Lar om denne gruppen da søknaden til Lar ble levert på NAV. Jeg skulle være en av personene i ansvarsgruppen som skulle samarbeide sammen med NAV/sosialkontor/ruskonsulent. Spørsmålet er : hvor blir det av alt dette tilbudet som høres så flott ut på papiret?

  Hjelpeapparat rundt må være tilstede, slik at oppstart med Subutex skal gi en muligheten til å vende tilbake til samfunnet og få en positiv struktur på hverdagen.

  Har heller ikke tro på at kun å få erstatningmedisin løser ALL verdens problemer, men enig med Ole at han kan få brukt energien på andre ting enn å jakte på rus [legal og illegal stoff] , få tid til å få tilbake strukturen i livet, verdien ved å tenke positivt på livet, bo situasjon, økonomi, nettverk og hobby, jobb/skole. Mange gode tanker fra deg Ole.

  Takk for alle innspill og gode råd.
   
  Mamman

 4. Jørgen Kjær
  4 november 2009 @ 20:47 | #4

  Naturligvis skal Terje have den medicin, som han har så hårdt brug for ligesom alle andre borgere der har brug for livsvigtig medicin.

  Det er beskæmmende at se hvordan Norge behandler deres stofbrugere – når det gælder menneskerettigheder i andre lande så reagerer Norge nok raskt, men man kan ikke engang tage sig humant af egne medborgere med afhængighedsproblemer. de borgere  må for at få behørig hjælp rejse bort til andre lande, som metadon- og subutexflyktninger.

  Norge bruger som et af verdens rigeste lande mere end 200 millioner kroner årligt på urinkontroller (!!!) – komplet absurd og den eneste absolutte effekt er, at behandleren bliver nidkær adfærdskontrollant og den nødvendige behandlingsalliance og enhver gensidig tilid mellem behandler og patient ødelægges.

  I stedet kunne man finansiere 100 brugerforeninger, med 12 timers dagligt åbent og 3 gratis måltider, samt masser af sociale aktiviteter. Norge kunne endda give alle stofbruger med ødelagte tænder nye tandimplantater så de igen kunne smile til omverden.

  STOR tak og KÆMPE respekt til Joe Siri Ekgren for hans fantastiske indsats for nødstete stofbrugere – og held og lykke til Terje – de bedste hilsener fra

  Jørgen Kjær
  formand for BrugerForeningen – for aktive stofbrugere i København.

 5. admin
  4 november 2009 @ 21:22 | #5

  På snaue 5 timer har 80 medmennesker stemt  Ja til Subutex-resept for “Terje N”! ved å melde seg inn i Facebookgruppen. 15 har tatt seg tid til å skrive kommentarer og oppmuntring til «Terje N». Flere strømmer til. Det er et godt budskap å ta med seg til ny lege i morgen.

 6. Per Johan
  4 november 2009 @ 21:43 | #6

  Kudos for å ha opprettet gruppa på Facebook til støtte for Terje N, et meget smart initiativ.  😉

 7. Tove
  4 november 2009 @ 21:55 | #7

  Tommy H. Jeg tror desverre du har rett ang. at Nav-ansatte tror at pasientene søker Lar etter press fra pårørende når pårørende er med. Dette er fortvilende og viser hvor liten innsikt Nav-ansatte har i livet en aktiv tung rusmisbruker lever. Som om noen virkelig er motivert til å løpe rundt å skaffe penger til stoff  12 timer i døgnet 354 dager i året i all slags være, mange bor i falleferdige hospitser eller lignende og har knapt penger til mat.

  Hvordan kan hjelpeapparatet tro at folk virkelig er motivert til dette livet?

  Hyggelig å høre din historie Tommy H. og at du har fått så mye hjelp.

  Til Terje sin mor, ansvarsgrupper og møter kommer vanligvis ikke istand før godkjenning til Lar-behandling, sikkert fordi ruskonsulentene skal teste ut om dette i det hele tatt fungerer, for å si det sånn tror jeg de regner med tilbakefall. Ganske deprimerende innstilling.

  Den første tiden i Lar skal være den tøffeste etter som jeg har forstått, kanskje litt motsatt av hva pårørende forventer, men jeg regner med at det har noe med at når roen senker seg, presser problemene bar på og det er mye som skal takles i det skremmende A4 livet. Dette er en grunn til at jeg ønsker terskelen for inntak lavere og et system som fanger de opp tidlig nok til at ikke halve livet er forspilt før de kommer inn i et sånt tiltak. Trolig er tilleggsproblemene som kommer en følge av kriminaliseringen og livet som blir ført.  Kankje kunne mange vært spart for deler av den tunge kampen om de hadde blitt fanget opp i Lar når de var relativt unge 25-30 år. Veien tilbake blir kanskje lettere.

  Vi tenker på dere, og ønsker dere lykke til Terje N og mamma

 8. Ole
  4 november 2009 @ 22:16 | #8

  Takk for tilbake meldingene Mamma`n 🙂
  Godt å få noe positivt tilbake 🙂
  Jobben du gjør for Terje er helt utrolig av deg og ikke minst modig, ser helt klart Mamma rollen i dette å, det skal du ha og kommer aldri til å slutte å si det til mødre, dere trenger all støtte oppi en slik situasjon.
  Vil også si par ting, selv dette er tema og situasjon Terje står i å nå.
  Jeg er i Lar, og jeg vil si at det er til hjelp for meg i starten å ta disse urin prøvene i starten, første 6 mnd, hjelp til meg i starten og garantert en garanti for Lar forhold til sprekk og at dem ser jeg tar medesinen.
  Er helt enig å at urinprøver kan være en krenkelse for enkelte, men kan bare snakke for min egen del.
  Ser en annen side av det å, at Lar ser medesinen blir omsatt i miljøene, men kan vri det å,
  alle som mottar a og b preperater fra lege, skal dem ta urinprøver å? Dem medesinene blir også omsatt og blir missbrukt i miljøene, men men det blir ikke sett på den måten.

  Håper for din del Terje at du kommer deg inn Lar snarest og får dem medesinene og den behandlingen du trenger, slippe det maset om å få hverdagen til å gå rundt, når du sloss så jæ***** som du gjør trur jeg ikke du gjør noe dumt ut av det å mister behandlingen, den er all verd for meg hvertfall og det vil ikke være noe mindre vært for deg vil jeg tru 🙂
  Bare husk å les igjennom kontrakten og hvit hva du skriver under på, så du ikke i ettertid klager på det du skriver på og fullfører opplegget.
  Når du starter på dette kan du bruke energi på andre som sitter brått i den situasjonen du er i nå, og det er verdifult for den personen dette må gjelde, ser meg selv i den situasjonen du er i nå og kan gi erfaring videre, det er viktig for alle i miljøet i og uten for.
  Og ikke minst få like rettningslinjer for alle i Norge som er i Lar, pasient rettighetene er like for alle men slik er det ikke i Lar, åssen tall Lar opperer med forhold til dem som klarer seg er meg like gyldig så lenge jeg klarer meg og kan videre bringe min erfaring.

  Stå på Terje, dette går, snubbler man litt er ikke det noe nederlag men ikke mist gnisten, som dem sier*been there, done that*
  sammen er vi sterke og sammen kan vi forandre på ting

  Mvh

  Ole

 9. admin
  5 november 2009 @ 09:41 | #9

  I løpet av 17 timer har 130 medmennesker stemt  Ja til Subutex-resept for “Terje N”! ved å melde seg inn i Facebookgruppen. Hver tredje tar seg tid til en kommentar og oppmuntring til “Terje N”. Positivt og inkluderende; sosiale medier på sitt beste!

 1. Ingen tilbakespor enda.