Hjem > fengselsmedisin, Varslersak Tromsø fengsel > Prestisjefylt pris for sivilt mot til fengselslege Karlsen

Prestisjefylt pris for sivilt mot til fengselslege Karlsen

13 januar 2011
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer
Fengselslege Kjetil Karlsen får Zola-prisen for sivilt mot 2011.

Fengselslege Kjetil Karlsen får Zola-prisen for sivilt mot 2011.

Fengselslege Kjetil Karsen er hedret med Zola-prisen for sivilt mot 2011. Utdelingen fant sted ved Nobelinstituttets lokaler den 13. januar, på årsdagen for forfatteren Emile Zolas artikkel «Jeg anklager» fra 1898.

Hedres for sivilt mot
Fengselslege Kjetil Karlsen er tildelt den prestisjefylte Zola-prisen 2011 melder Nordlys/NTB 13/1-2011. Karlsen hedres for sitt sivile mot, etter å ha varslet fra om dramatiske følger etter at medisinske råd ble tilsidesatt ved Tromsø fengsel. Dette melder Dagens Medisin 12/1-2011.

Mennesekeverd og demokrati
Zola-prisen deles ut av Foreningen til fremme av sivilt mot til “personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge”. Til avisa iTromsø 13/1-2011 uttaler Karlsen at han håper at pristildelingen kan bidra til en verdig avslutning av konflikten ved Tromsø fengsel, og at innsatte i fengsler skal være sikret et godt og forsvarlig helsetilbud.

Imponerende engasjement
President i Den Norske Legeforening Torunn Janbu deltok ved prisudelingen. I følge Legeforeningens hjemmesider 14/1-2011 er Janbu stolt over tildelingen og over Karlsens langvarige og imponerende engasjement for innsatte i norske fengsler. 

«Det er svært krevende å være varsler og å stå i den konflikten som deretter kan oppstå. Det står respekt av den innsatsen Karlsen har gjort» uttaler leder Knut Aarbakke på hjemmesidene Akademikerne den 18/1-2011.

Frittalende om fengselsforhold
I en uttalelse til Morgenbladet 14/1-2011 kritiserer Karlsen den særnordiske ordningen med varetektsfengsling med full isolasjon. Han peker på at det er belastende å varsle fra om kritikkverdige forhold innen fengselet.

Varsleren fra fengselet
Det er ytterst sjelden at personer som virker i våre fengsler opptrer som varslere, skriver professor emeritus Thomas Mathiesen i en kronikk i Klassekampen 13/1-2011. Derfor er det mer enn prisverdig at fengselslege Kjetil Karlsen har stått opp med klar og tapper tale.

Våre hverdagshelter
Hva er mot? Svaret får vi ved å se på listen over de siste års Zola-prisvinnere, skriver ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud i en lederartikkel i Ny Tid 14/1-2011. Tidligere vinnere av prisen er blant annet journalist og etterforsker Tore Sandberg (2005), tannlegeassistent Tordis Stigen Klausen (2006) og Siemens-varsler Per Yngve Monsen (2007).

  1. 14 januar 2011 @ 19:15 | #1

    Flott at en som står på for fanger som kommer inn. Mange er skikkelig syke og trenger en lege som ikke er redd for å dele ut litt medisiner en liten periode. Kris

  1. Ingen tilbakespor enda.