Hjem > Akutt behandling > «Sølvy O» Dag 3: Aker-psykiater avbryter livreddende metadon-behandling

«Sølvy O» Dag 3: Aker-psykiater avbryter livreddende metadon-behandling

15 januar 2010
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer
Psykiater_Rune_Tore_Strom

Overlege og psykiater Rune Tore Strøm ved "Rusakuttmottaket" avbryter Sølvys livreddende metadonbehandling

Sølvy fikk ligge et døgn ekstra på Lovisenberg på rent humanitært grunnlag. Lovisenberg sykehus avtalte i går overflytting med «Rusakuttmottak» Oslo Universitetssykehus Aker. Det gikk galt.

Sølvy er utkjørt og sliten. Hun forteller at overlege Rune Tore Strøm ved «Rusakuttmottaket» nekter å gi henne videre behandling med metadon til tross for at han 1) for to døgn siden lovet henne 80 mg metadon daglig, og 2) avbryter en behandling igangsatt på Lovisenberg sykehus. I løpet av to døgn har ikke psykiater Strøm ved «Rusakutmottaket» evnet å bringe til veie erstatningsmedisin a)på Aker sykehus, b) via reinntak i LAR eller c) via fastlege.

Hva skal «rusakuttmottaket» egentlig stelle med om ikke nettopp erstatningsmedisin? Kanskje psykiateren kunne hospitere på en somatisk avdeling for å oppdatere seg på deres rutiner? Rusakuttmottaket har nemlig  ingen skriftlige prosedyrer for behandling med erstatningsmedisin. Ingen.

Vel, «rusakuttmottaket»  nekter angivelig Sølvy å ringe meg eller andre «fordi hun var så sint at hun kunne komme til å ødelegge telefonen».

Kl. 15:06 Overlege Strøm sekretær meddeler at Strøm var opptatt men at han skulle få beskjed.

Kl. 15:18 Sekretær bekreftet at Strøm hadde fått beskjed, men hun skulle minne ham på det.

Kl. 15:32 Rusakuttmottakets medarbeidere har gått for dagen. Overlegen har ikke ringt.

Kl. 15:48 Lovisenberg er smekkfull. Jeg sender pasienten som ø-hjelp til Avdeling Avgiftning Narkotika (AAN) ved OUS Aker. Jeg får ikke snakke med bakvakt. Sykepleier formidler at bakvakt Kirsti Bergem sier «Henvisning må gå via legevakten».  Det er tøv. Som lege har jeg full anledning til å sende pasienten for en øyeblikkelig hjelp vurdering, og dersom AAN-bakvakt Bergem er uenig må hun kontakte meg. Halsveneinjeksjon av urent stoff er hasardiøst og neste injeksjon kan være farlig for ikke å si dødelig. Dette kan ikke vente 24 timer og er derfor en øyeblikkelig hjelp situasjon slik jeg vurderer det.

Ytterligere injeksjon må forhindres og jeg legger Sølvy inn på AAN OUSA for en videreføring av behandlingen hun fikk ved Lovisenberg sykehus. Det er feil bruk av ressurser, men jeg har ingen andre opsjoner.

 1. admin
  15 januar 2010 @ 18:51 | #1

  Kl. 18.44 Jeg har henvist en pasient for en ø-hjelp vurdering, og bakvakt Kirsti Bergem  har avvist pasienten uten å ha undersøkt eller sett pasienten. Oslo Universitetssykehus har antagelig brutt loven. Sølvy sitter nå i resepsjonen i hovedporten og har tiltagende abstinens. Det hadde vært så enkelt for Oslo Universitetssykehus å fortsette behandlingen som ble startet på Lovisenberg.

 2. admin
  15 januar 2010 @ 19:49 | #2

  19.48 Sølvy har gitt opp og reiser til Oslo Kommunale Legevakt.

 3. Mor til «Terje N»
  16 januar 2010 @ 12:38 | #3

  Det er en skam for Norge at mennesker blir behandlet på denne måten. Har vært i en tilsvarende  situasjon med min sønn, så det nytter å kjempe for å få behandling, særlig med Joe som fantastisk støttespiller. Det som mangler i dette landet et skikkelig behandlings og oppfølgingsprogram av denne pasientgruppen.  Å bli tatt på alvor, bli undersøkt og få stilt en skikkelig diagnose. Her er det også mange som sliter med tillegslidelser som også må behandles. Politikerne på banen, og det brennkvikt!
  Ønsker Sølvy lykke til og støtter henne videre i kampen og å livreddende hjelp. Hvis du leser dette Søvly så er vi mange som tenker på deg og du får en stor god klem og varme tanker fra mamman til Terje N
   

 4. Olaf Fjærestad
  17 januar 2010 @ 12:22 | #4

  Takk for at du er der Joe !
  Til Sølvy; Stå på. Når du er som lengst nede , kan det bare gå en vei , oppover. Mager trøst , men vit at noen bryr seg. Olaf

 5. cat
  21 januar 2010 @ 13:26 | #5

  Dette er helt utrolig lesning at slikt kan skje i 2010!!Det er Norge i et nøtteskall.Jeg blir flau og forbannet av å lese at rusmisbruker blir bahndlet på denne måten. Vi er så diskrimeinert at det er rart det er lov..
  Dr.Joe S.,hvilket menneske!!Takk for at du bryr deg og har empati med en gruppe som er skjøvet helt ut av systemet.En stor takk til deg.

 6. Roy D
  27 januar 2010 @ 21:46 | #6

  Er ikke ett fnugg av overasket. Dette er virkelig ille. Synd at det bare er noen få leger sammen med Joe og og Dagfinn Haarr,og jeg tror ikke de er mange desverre,som bryr seg slik. Slik det virker på meg er det gitt alt for mye makt  til de «høye herrer» i LAR regimet. Tror også desverre dette vil påvirke våre politikere og de som sitter i Stoltenberg-utvalget som skal avgjøre avhengihetsbehanlingen.

  Syns også fokuset på heroinbehandling er med og tar bort fokuset fra andre former for behandling som livreddende behandling og annen behandling, deriblant medikamentfri tilbud og ikke minst brukermedvirkning og rehabilitering av avhengighet.

  En annen viktig ting jeg syns,en den enspora fokuseringen  på disse medikamentene som metadon/subutex og nå behandling med heroin. Vi er like forskjellige som i hvilke som helst andre pasientgrupper,og det er det ikke forhåndsbestemt hvilken behandling/medikamentersom enspora skal bli gitt.

  At det i norge, som ett resultat av summen av dette ,uteblir desverre mulighetene mer og mer for våre leger å hjelpe de som er aller svakest. Håper for Guds skyld at ikke Sølvi og andre må miste livet som en konsekvens av dette. Til deg Joe,takk at du bryr deg slik om de svakeste og jeg håper for fremtiden at fler og fler liv kan bli reddet som en konsekvens av at det faktisk er noen som bryr seg. Stå på Sølvi og Joe.
   

 7. samme båt…
  1 februar 2010 @ 11:45 | #7

  Subuteks og metadon er en miliard bedrift, Det virker som om Lar skal ha et slags enevelde på A og B preparater. Jeg har sett med egne øyne at Lar og avdeling avgifting for narkotika får pepperkaker fra subuteks produsenten hvert eneste år… D sier litt….

 8. Aelise
  22 februar 2010 @ 02:29 | #8

  Hei
  Som fersking her syns jeg dette er horribellt å lese. Og det i 2010! Folk sendes til månen uten mål og mening så kan man ikke behandle en narkoman etter fastsatte norske normer. Stå på og ikke gi opp selv om det virker umulig!
  Klemz Aelise

 9. Celine79
  6 juni 2010 @ 20:42 | #9

  Det er første gang jeg har oppdaget denne bloggen, og jeg må si jeg er imponert over innsatsen fra Dr. Ekgren. Jeg har merket meg navnet i enkelte sammhenger, da jeg har lagt merke til et par glimrende uttalelser i blant annet media. Personlig er dette saker jeg har engasjert meg i over mange år, og har temmelig mange historier å komme med. Jeg er oppvokst i en svært belastet familie, hvilket som har medført at jeg har både opplevet og hørt om veldig lignede situasjoner det er skrevet om på disse sidene. Jeg kan virkelig ikke få sagt hvor fustrerende og provoserende det er å ikke få skaffet hjelp til hjelpetrengende personer i dette samfunnet. Det er flott å se at en som Dr. Ekgren engasjerer slik som han gjør.
  Er det mulig å kontakte deg via mail? Eller kan man eventuelt spørre spørsmål på denne bolggen? Jeg er noe forsiktig og tilbakeholden med opplysninger på en blogg som er tilgjengelig for offentligheten, da spørsmålene mine angår både min og andre mennerskers private sfære.

  • admin
   6 juni 2010 @ 21:29 | #10

   Hei Celine,

   Du er velkommen til å stille spørsmål via blogg, e-post eller telefon 4548 8008. Telefon er best hvis det er personlige og private opplysninger du vil dele.

   Med vennlig hilsen
   Joe Siri Ekgren

 10. Celine79
  7 juni 2010 @ 15:07 | #11

  Hei, og takk så mye for svar. Jeg har en del personlige spørsmål, hvilket som gjør at det blir svært aktuelt å ringe deg. Jeg ble så oppslukt av denne bloggen, at jeg nå har sittet og lest siden i går ettermiddag. Årsaken er at dette temaer som tas opp her er noe jeg personlig har brent for i mange år (15år), men har til dags dato ikke sett folk som har engasjert seg slik som Dr. Ekgren. Jeg har personlig stilt opp for mange (inklusiv meg selv) og har rett og slett måttet kjempe hardt i mot systemet. Underveis har jeg blitt oppmerksom på temmelig mange problemstillinger, hvilket som har gjort at jeg har blitt svært personlig engasjert. Jeg har alltid ønsket at det var mulig å kunne bidra til å rette opp i urettferdigheten som mange opplever i helsevesenet. Jeg har tidligere fått gjennomslag for mange konkrete saker, men det har kun hjulpet i det det enkelte tilfellet. Det er imidlertid veldig vanskelig å bli hørt når man kun er en «vanlig borger» uten spesialist utdannelse innenfor fagområdet. Det er derfor flott at en med medisinsk utdannelse kan tale for så mange som opplever å ikke bli hørt i samfunnet.
  For det andre må jeg si at jeg nå føler meg svært mye tryggere på mine rettigheter overfor helsepersonell, etter at jeg har lest denn bloggen. Jeg har vel egentlig tillat helsevesenet å behandle meg temmelig dårlig til tider, uten å tenke på at jeg faktisk har krav på en bra behandling. Jeg godtar ikke at andre får dårlig behandling, men når det gjelder meg selv så godtar jeg det meste av overtramp og føler at jeg ikke er verd noe bedre. Jeg kan for eksempel nevne at jeg må møte opp på legekontoret på lørdager for å verne de andre pasientene for slike som meg. Det føles ikke særlig godt, og jeg føler meg svært diskriminert. Jeg har aldri laget bråk på legekontoret eller oppført meg på noen måte som kan virke støtende overfor andre. Alikevel føler jeg må så mye mindre verd enn andre, hvilket som gjør at jeg godtar det (selv om jeg innerst inne ikke gjør det).  Jeg kan vel tenke meg at finnes temmelig mange andre som føler det akkurat slik som meg. Dette er en av så mange årsaker en slik blogg som dette er av svært stor betydning for ihvertfall meg.
  Jeg har temmelig mange personlige spørsmål, og begynte å skrive ned en del i går. Dessuten har jeg en del spørsmål av mer generell art, som jeg svært gjerne vil dele på denne bloggen dersom dette er greit.

 11. admin
  18 juni 2010 @ 12:45 | #12

  Hei Celine,

  Takk for ditt bidrag! Beklager tregt svar fra min side. Du er hjertelig velkommen til å dele dine tanker og forslag til forbedringer på denne bloggen. Er du i tvil kan du e-poste dem til meg. Ring meg gjerne, det er det raskeste.

  Det kan være lurt å følge opp på «forum siden»  hvis det  ikke har noe med Sølvy-O å gjøre. Jeg skal omorganisere bloggen om litt og flytter dine innlegg dit.

  Med vennlig hilsen
  Joe Siri Ekgren

 1. Ingen tilbakespor enda.