Hjem > Akutt behandling > «Terje N» dag 10: Ny fastlege – ny mulighet?

«Terje N» dag 10: Ny fastlege – ny mulighet?

5 november 2009
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer

Det er vanskelig å behandle heroinavhengige pasienter. Sykehus og legevakt er flinke til å behandle somatisk sykdom hos heroinavhengige pasienter. Problemer oppstår når legen skal behandle heroinavhengighet alene, altså uten annen samtidig akutt sykdom: sykehus og legevakt mangler ofte prosedyrer for denne pasientgruppen. Uten prosedyrer blir leger usikre, og ofte fryktsommelige eller aggressive.  Det tryggeste blir å avvise pasienten.Og det virker. Etter noen ubehagelige opplevelser skyr heroinavhengige pasienter helsevesenet.

Allmennlegen blir stående alene med ansvaret, uten noen poliklinikk å henvise til for akutt oppstart med erstatningsmedisin.

Jeg får ikke kontakt med «Terje N», og drar alene for å møte «Terje N»s nye fastlege. Jeg har med fullmakt til å representere «Terje N»,  journal inkludert oppsummering av tiltak så langt samt forslag til videre behandling.

«Terje N»s nye allmennlege er imøtekommende og reflektert. Hun er uten erfaring med Subutex-behandling av heroinavhengighet. Jeg ber henne prioritere «Terje N» som ø-hjelp når han igjen dukker opp, hvilket hun seriøst vil vurdere.

Dessverre får hun det vanskelige valget melom:

 • å avvise pasienten og be  pasienten kontakte sosialkontoret for å henvises til LAR (dette kan resultere i klager og søksmål)
 • gi pasienten erstatningsmedisin (som innebærer å bruke tid og krefter på å engasjere seg i et felt med bratt læringskurve, med liten eller ingen ryggdekning, inntektstap pga pasientgruppen er svært ressurskrevende, og stor risiko for å tiltrekke seg mange pasienter i samme gruppe med nærmest obligatorisk tilssynssak fra Helsetilsynet hvis man har mer enn 3-5 pasienter med heroinavhengighet).
 • å henvise til en «rus-poliklinikk» (som primært gir samtaleterapi og ikke erstatningsmedisin, uten å redusere overdoserisikoen nevneverdig,  men som henvisende lege får man delt det medisinske ansvaret)
 • å legge pasienten inn på sykehusavdeling som er tildelt akuttfunksjon for heroinavhengige (og påregne konflikt med sykehusleger som nevnt innledningsvis).

«Terje N»s fastlege har fått et ansvar som er langt større enn forventet kompetanse hos en allmennlege. Det er urimelig. Kanskje hun kan få hjelp og støtte hos fylkeslegen eller Den Norske Legeforening?  I mellomtiden kan kanskje «Terje N», mor og fastlege hente inspirasjon og mot fra 140 Facebook støttemedlemmer. Det gir håp.

 1. Per Johan
  5 november 2009 @ 22:50 | #1

  Ikke medisinsk hjelp å få i dag heller med andre ord?
  Jeg begynte å lese med en dårlig følelse når det sto at det ikke ble oppnådd  kontakt med Terje, og tenkte på hvor fort det verste kan skje.  Derfor synes jeg det er skikkelig trist at legen ikke bare kan skrive ut en resept på Subutex mens hun tenker på videre «saksgang»(finner ikke riktig ord)
  Tenk om noen kunne følt seg forpliktet til å hjelpe et medmenneske som har det vanskelig, og bare sagt; «kom hit og jeg skal hjelpe deg framover». Mange mennesker som følger denne saken hadde nok blitt lettet da. Ikke minst hovedpersonen selv. Nå må han fortsatt gå rundt i det uvisse, og risikere livet hver gang han prøver å bli «frisk».
  Terje N, vi er mange som følger utviklingen og støtter deg skal du vite.
  STÅ PÅ VIDERE…IKKE GI OPP

 2. Rita Lund
  5 november 2009 @ 23:03 | #2

  Hei Terje.
  Håper du snart klarer å komme deg tilbake igjen.Du er en fighter. Dette skal du klare.
  Ønsker deg masse masse lykke til.Sender varme tanker til mor også…..
  Vi er mange som tenker på dere og  føler med dere.

 3. Elisabeth Rolfsen
  6 november 2009 @ 00:08 | #3

  Eksisterer det en ansvarsgruppe rundt Terje ? Eller en individuell handlingsplan? Våger fastlegen å skrive ut medisin til Terje dersom de lager en skriftlig avtale om at mor evt. tar ansvaret for at Terje får tilstrekkelig tilsyn og oppfølging ved oppstart av medisinering?  Terje SKAL ha den hjelpen han trenger! Krysser fingrene!! :))

 4. Vårunn
  6 november 2009 @ 01:00 | #4

  Jeg forstår fremdeles ikke problemet med at fastlegen ikke kan skrive ut Subutex på dagen.
  Det må da gå an å gjøre følgende:
  Fastlegen skriver ut Subutex.
  Pasienten henvises til sosialkontoret som lager en søknad til LAR.
  Det blir et møte mellom pasient,sosialkontor og fastlege
  Søknad blir sendt Lar.
  Dette kan jo ta veldig lang tid enkelte ganger men i mellomtiden får pasienten Subutex av fastlegen og jeg kan ikke se at fastlege bør involvere seg mer eller bruke mer tid og krefter på dette  enn med andre pasienter.
  Det enkle er ofte det beste så hvorfor ikke bare skrive ut Subutex til LAR overtar.
  Når alternativet uten Subutex er heroin burde ikke legen være i   tvil,da er det bare å ta pennen og skrive ut en resept.Det vil jeg kalle ansvar ,at legen gir pasienten det han trenger for å bli frisk.
  Imotsatt fall behandler jo ikke legen pasienten og da må det vel bli feilbehanling og tjenesteforsømmelse fra legens side .
  Fra mitt ståsted ser dette ut som et problem som lett kan løses så hvorfor blir det ikke løst?
  Er det noe legelover og regler som har gått meg hus forbi elle noe annet som vanskeligjør dette så ville det være fint om du  kunne forklare meg dette Joe.

 5. Per Johan
  6 november 2009 @ 01:25 | #5

  @Vårunn
  Han er innvilget LAR plass, og venter på å få starte opp der, men likevel nekter de han erstaningsmedisin i ventetiden! Oppsrart kan være om alt fra noen få mnd til et år.Direkte forkastelig at mennesker må risikere livet i påvente av oppstart.
   
  Mange leger skyver ansvaret over på LAR, men de kunne selv ha hjulpet i denne perioden. De velger å sende pasientene ut på gaten, selv om de med sikkerhet vet at de fortsetter med heroinbruk og lignende, og kanskje dør mens de venter på oppstart.
   
  Personlig lurer jeg på hvodan dette kan forsvares etisk? Er et medmenneske det handler om, og som lege er man vel forpliktet til å hjelpe folk som sliter med sykdommer?!

 6. 6-pack
  7 november 2009 @ 14:25 | #6

  Hei det er kiipt at ikke Legene kan være litt mer humane en det de faktisk er i møte med oss avhengie,man skulle tro at l 2009 så hadde dette kommet lengre,men nei bedrevitenhet, og moralen hersker fortsatt, regler, og sanksjoner i stedet for humanitet og nestekjærlighet er det som blir praktisert,man skulle tro at det var en grei sak å skrive ut en pk subutex eller lignende, når en heroin avhengi ber om hjelp til det som er en sykdom.Hvor andre plasser i ssamfunnet er det man ikke får hjelp til en lidelse da, ingen andre en heroin avhengi er overlatt såpass til seg seøv med sykdommen som det de er, så har det jo skjedd en del i de siste årene men fy f å mye som står igjen.All støtte til Terje.

 1. Ingen tilbakespor enda.