Hjem > Akutt behandling > «Terje N» dag 17: har illegal Subutex – men for lite, sliter i abstinens

«Terje N» dag 17: har illegal Subutex – men for lite, sliter i abstinens

12 november 2009
Del
Skriv en kommentar Gå til kommentarer

I går faxet jeg brev til ny fastlege og LAR-Øst med løsningsorienterte  innspill  for å bidra til at «Terje N» kan få medisin. Gjennom en mor i nettverket for Narkomanes Pårørende har jeg fått kontakt med lege i en mellom-Europeisk hovedstad. På medisinsk og humanitært grunnlag er han  villig til å forskrive Subutex.  Denne legen kan gi time i løpet av neste uke. Men «Terje N» får ikke tak i nok erstatningsmedisin på det svart markedet, og er derfor underdosert på Subutex. Abstinensplagene gjør at han ikke i form til å reise nå. Hvis han ikke får tak i Subutex og får tilbakefall til heroin, har han nå en vesentlig høyere risiko for overdose.

Jeg forstår godt at «Terje N»s nye fastlege er avventende til å gi seg i kast med en heroinavhengig pasient. De norske allmennlegene som tar seg tid og inntektstap for å bygge opp kompetanse, får selvfølgelig mange pasienter. Det er mange leger som nekter å gi behandling, så livbåten blir fort full.

Kollega og forskningspris-vinner Dagfinn Haarr har over hundre tidligere heroinister på sin liste, altså flesteparten av Kristiansands populasjon av opioidavhengige. Han har måttet redusere sin liste fra 1500 pasienter til 550 for å ha kapasitet til denne ressurskrevende pasientgruppen. Det betyr at han mister 300 000,- i inntekt på grunn av listereduksjon, og likevel fulle arbeidsdager.

Allmennleger som bygger opp sin kompetanse i behandling av heroinavhengige:

 1. får mange ressurskrevende pasienter som ofte som andre leger ikke vil behandle
 2. må reduserer sine lister for å få tid til pasientgruppen, og går derfor ned i lønn
 3. må ofte yte gratis behandling fordi pasienten ikke kan gjøre opp for seg
 4. kan regne med at hvis samarbeidspartnere som LAR eller sosialkontoret ikke er enig i legens medisinske vurderinger vil de anmelde legen til Helsetilsynet.
 5. må gå mange dagskurs for å bygge opp kompetanse, som legen må betale for selv samtidig som kontoret er stengt og innebærer tapt arbeidsinntekt.

Det er altå ikke fristende å følge i kollega Haarrs fotspor. I prinsippet driver han en en-manns poliklinikk – fordi det finnes ikke poliklinikker som kan avlaste allmennlegene i dette arbeidet. «Terje N»s fastlege har ingen steder å henvise pasienten for umiddelbar oppstart på Subutex og videre oppfølging. Hvordan har Helse og omsorgsdepartementet og Legeforeningen tenkt å bidra til å få opprettet sårt tiltrengte poliklinikkene?

I mellomtiden håper han, familie, venner og drøyt 300 Facebook supportere at en lege vil forbarme seg over ham og skrive ut en Subutex-resept. En enkel resept på livreddende medisin.

 1. Mor til Terje N
  12 november 2009 @ 09:21 | #1

  Hovedpersonen er nå gått over til å bli pasient. Tilstanden i går kveld var heller laber, og han er nå tatt inn pleie, ikke i Norsk helsevesen, men i private omgivelser. Ringte Ullevål sykehus AAN kl 20 i går kveld og forklarte situasjonen, men de ba oss ringe 113, eller legevakt. Hadde ikke tilbud til han. [Admin: AAN tar bare imot pasienter som henvises fra lege, derfor må pas. først vurderes av lege.]

  Pasienten er nå veldig medtatt, sliter med sterk abstinens, uten søvn og klarer ikke spise noe særlig. Blir nå tatt hånd om av de nærmeste som passer på, sørger for at han får rikelig væske, og forsøker å få han til å spise.  Har informert fastlegen, så vi avventer situasjonen. Det eneste positive er at han har vært uten rusmidler siden mandag. Han  ønsker bare å komme seg på beina, bli frisk, selv om dette vil ta litt tid. Subutex hadde vært til stor hjelp i dette tilfelle. 

  Formen er for dårlig til å reise ut av landet for øyeblikket, så vi tar en dag om gangen. Sammen er vi sterkere!
  Mvh Mamman

 2. Bjørg
  12 november 2009 @ 10:47 | #2

  Jeg vet hvor forferdelig dere har det….. Stå på, vi er mange som er med dere i tankene <3

 1. Ingen tilbakespor enda.